Gmina Cedry Wielkie za pośrednictwem klubu „Cedrus” pozyskała środki unijne na realizację projektu związanego z kulinarnym dziedzictwem Żuław. Działania, które będą realizowane w ramach projektu, to nie tylko zadania związane z dobrym jedzeniem. W planach jest również remont i modernizacja kuchni w siedzibie Żuławskiego Ośrodka Kultury i Sportu w Cedrach Wielkich, bo właśnie tu realizowane będzie przedsięwzięcie.
Wszystkie prace budowlane powinny zakończyć się do końca roku. Wtedy też rozpoczną się zapisy chętnych do udziału w cyklu szkoleń i warsztatów kulinarnych prowadzonych przez profesjonalnego szefa kuchni. Będą one trwać trzy miesiące, a ich początek zaplanowano na marzec przyszłego roku. Zajęcia obejmować będą innowacyjne techniki kulinarne. Chętni będą mogli nauczyć się gotowania: metodą sous-vide, na parze, pod ciśnieniem, ale i blanszowania czy flambirowania.
Dodajmy, że warsztaty przeznaczone są dla mieszkańców naszej gminy, a będzie mogło w nich uczestniczyć 20 osób. Zwieńczeniem projektu będzie gala, podczas której będzie można rozkoszować się przysmakami przyrządzonymi przez uczestników projektu.